Aby uzyskać rozsadę batatów, w połowie lutego napełniono doniczkę ziemią, dosypano warstwę piasku, po czym umieszczono w nim bulwy do połowy ich wysokości.
Następnie pojemnik przeniesiono do ciepłego, jasnego pomieszczenia i dbano, aby gleba była stale wilgotna. Po kilku dniach zaczęły pojawiać się kiełki.
Kiedy kiełki osiągały długość 15-20 cm, odłamywano je i przekładano do pojedynczych pojemników. Bulwy ciągle wypuszczały nowe kiełki i w ten sposób z każdej z nich uzyskano około 30 roślin.
Część rozdano innym osobom, a resztę wysadzono do gruntu w połowie maja, na głębokość 5-6 cm, w 50-centymetrowych odstępach. Nawadniano je niezbyt często, lecz obficie. Należy wiedzieć, że batat jest odporny na suszę, ale przy niedoborze wilgoci traci wartości odżywcze. Kluczowymi elementami warunkującymi wysokie zbiory są ciepło, wilgoć i przekopana, zdrenowana gleba ilasta. Z kolei spulchnianie ziemi jest konieczne tylko w początkowym stadium wzrostu. Słodki ziemniak nie wymaga też pielenia.
Z kolei w drugiej połowie lata ograniczono podlewanie, a 2-3 tygodnie przed rozpoczęciem zbiorów zupełnie z niego zrezygnowano. Dokarmianie przeprowadzano 1-2 razy w miesiącu, używając nawozów kompleksowych.
Bataty należy zebrać do połowy października, gdyż nawet przy lekkich przymrozkach cała nadziemna część rośliny obumiera. Bulwy umieszczono na słońcu, a potem przeniesiono do domu i rozłożono do osuszenia jeszcze na siedem dni czasu.